Tegelpannen

Soorten tegelpannen

Tegelpannen zijn geschikt voor diverse soorten architectuur.  Met dit type dakbedekking kunnen zowel daken met een traditionele uitstraling gerealiseerd worden als daken met een moderne uitstraling.  Tegelpannen worden namelijk van verschillende kleisoorten gemaakt. Elk specifieke kleisoort zorgt samen met een specifiek bakproces voor een andere uitstraling. Bourgondische tegelpannen kennen bijvoorbeeld een langere baktijd dan de standaard pannen en worden gemaakt middels een kleisoort die rijk is aan ijzeroxide.

Kleuren

Naast de kleisoort en het bakproces heeft de kleur en afwerking van een tegelpan ook effect op de uitstraling. Tegelpannen zijn te koop in een breed scala aan kleuren. Woningen met een moderne uitstraling zijn vaak voorzien van een dak met donkere tegelpannen. Woningen met een traditionele uitstraling hebben vaak tegelpannen in warmere tinten als rood.

Gesmoord en geglazuurd

Ook de afwerkingen zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. De meeste tegelpannen zijn gesmoord of geglazuurd.  Gesmoorde tegelpannen zijn in een speciale oven geweest waardoor ze een blauwgrijze uitstraling krijgen en geglazuurde tegelpannen zijn voorzien van een keramische toplaag die zorgt voor een glimmend effect. Hiernaast is de laag ook nog eens functioneel. Geglazuurde tegelpannen beschermen de pannen namelijk tegen schimmels en mossen.

Op zoek naar een tegelpannen specialist? Allround Dakexpert staat graag voor u klaar.